Professionele fotografen zullen heel blij zijn met de Canon EOS R5 systeemcamera. De specificaties van deze camera zijn ronduit indrukwekkend en in de praktijk worden alle verwachtingen meer dan waar gemaakt. Met dit model bewijst Canon dat de kwaliteit van de spiegelreflex camera nu echt kan worden overtroffen door een goede systeemcamera. Daarbij heb je het voordeel dat systeemcamera’s minder wegen dan spiegelreflexcamera’s. Ze zijn ook veel kleiner, zodat de camera’s flexibel en gemakkelijk kunnen worden ingezet.

Specificaties

Als je kijkt naar de kenmerken van de Canon EOS R5 kan het bijna niet anders dan dat dit een goede camera is met indrukwekkende prestaties. Hij heeft een supersnelle focus, beeldstabilisatie op vijf assen en oogherkenning. In combinatie met een 45 megapixel sensor levert dat uiterst scherpe beelden op met een zeer hoge resolutie. Wat de camera helemaal af maakt, is dat je hem behalve voor het maken van foto’s ook kunt gebruiken om ermee te filmen. Ondanks het kleinere formaat is de camera even gemakkelijk te bedienen als zijn grotere voorgangers. Canon is er in dus duidelijk geslaagd de bedieningsknoppen op logische plekken te zetten.

RF lenzen en adapter

Het is bij een systeemcamera van groot belang dat de lens zo dicht mogelijk tegen de sensor aan zit. Dan valt er meer licht op de sensor en is de Canon EOS R5 ook in minder lichte omstandigheden prima te gebruiken. Om dat voor elkaar te krijgen heeft het bedrijf een nieuwe vatting voor de lenzen ontwikkeld, de RF vatting. Gelukkig is er een adapter gemaakt om ook oudere EF lensvattingen te kunnen gebruiken, met behoud van alle functionaliteit. Je hoeft de waardevolle lenzen van je oude spiegelreflexcamera dus niet weg te gooien.

Canon EOS R5 in de praktijk

In de praktijk valt pas op hoe goed de prestaties van de Canon EOS R5 zijn. Met 20 foto’s per seconde is de camera ontzettend snel. De oogherkenning voorkomt dat je onscherpe foto’s van mensen of dieren maakt. Dat de sluiters geruisloos zijn is prettig bij natuuropnamen. Filmen kan in 8K en 4K. Handig is ook het display met touchscreen, onder anderen voor het instellen van de autofocus.