Iedereen heeft wel eens een helm op gehad in het verkeer. Bijvoorbeeld bij het rijden van een scooter, motor, brommer of zelfs een fiets. Op veel van deze voertuigen is dit dan ook verplicht, maar toch rijden er nog erg vaak mensen rond zonder helm. Om ook die mensen te overtuigen, zetten we in dit artikel de belangrijkste redenen om een helm te dragen op een rijtje!

Veiligheid

De belangrijkste reden voor het dragen van een helm is vanzelfsprekend; je eigen veiligheid! 

In het verkeer is ons kostbare hoofd erg kwetsbaar. Een ongelukje zit in een klein hoekje, zeker als je op hogere snelheid rijdt of haast hebt (zoals veel bezorgers tegenwoordig). Je kan bijvoorbeeld met je hoofd tegen een stoeprand belanden of tegen een ander voertuig. Dit kan niet alleen tijdelijke schade opleveren, maar ook blijvend hersenletsel! Een helm kan veel schade aan je hoofd en hersenen voorkomen, of in ieder geval beperken. Daar zijn helmen tenslotte voor gemaakt, om de klap op te vangen! Alleen om je eigen veiligheid zou je dus altijd al een helm moeten dragen op een scooter, brommer of motor, maar er zijn nog meer redenen…

Bekeuringen! 

Zoals aan het begin al kort vermeld is het verplicht om op de meeste scooters, motors en brommers een helm te dragen. Naast dat je je eigen veiligheid in gevaar brengt wanneer je dit niet doet, loop je nog een ander risico… Boetes! Op het niet dragen van een helm op dergelijke voertuigen staat namelijk een fikse boete van €95,-. Zonde van het geld natuurlijk, bedenk maar eens wat voor leuke dingen je kan doen van dat geld! 

(Geluids)overlast

Een andere functie van een helm is het beperken van overlast. Tijdens het rijden krijg je bijvoorbeeld erg veel wind in je gezicht. Ook maken de meeste scooters, brommers en motors veel herrie. Een helm sluit je hoofd af, waardoor je minder last hebt van de wind en geluid! Zo kun je je beter concentreren op wat op dat moment het belangrijkste is: de weg!  

Warmte

De laatste reden om een helm te dragen is in de zomer wat minder relevant, maar in de koude winter houdt een helm je hoofd lekker warm.

Dus; mocht je van plan zijn om ooit scooter, brommer of motor te gaan rijden, vergeet dan niet om een integraal helm te kopen (of een natuurlijk een andere type helm)!