Horeca software kan heel wat beteken voor jouw restaurant of bar. Ontdek hier op welke manier zo’n computertoepassing je van dienst kan zijn!

Zo kan een computertoepassing je helpen

Software is tegenwoordig een noodzakelijke en efficiënte manier om je te bij te staan met kassa taken, reserveringen, personeel, bestellingen, roosters, en ga zo maar door… Maar ook voor menu engineering kan horeca software een meerwaarde betekenen.

Menu engineering

Als horeca-uitbater heb je misschien al van menu engineering gehoord. Het is een geavanceerde strategie om een menu samen te stellen die doelbewust en strategisch is. In feite heeft het veel met psychologie te maken.

Het uiteindelijke doel is, natuurlijk, het verhogen van de omzet van je horecazaak. Hierbij kan een softwareprogramma je het beste helpen. Zo’n programma helpt je met verschillende zaken. Denk bijvoorbeeld aan een overzicht van de verkoop per gerecht, waarbij je een duidelijk beeld krijgt van de gerechten die het meest gekozen worden. Op die manier kun je een bewuste selectie maken, en zo uiteindelijk het rendement verhogen.

Maar het gaat verder dan dat. Je wilt de gerechten die je aanbiedt opsplitsen in verschillende categorieën. We vatten het even beknopt samen:

  • Gerechten die slecht verkopen

Deze categorie omvat de gerechten die niet goed verkopen, en waarop je winstmarge ook niet spectaculair is. Deze gerechten wil je liever niet op de kaart.

  • Gerechten die goed verkopen

Deze categorie omvat de gerechten die wel goed verkopen, en waarop je een behoorlijke winstmarge hebt. Dit zit goed, niets meer aan doen!

  • Gerechten die goed verkopen, maar…

Deze categorie omvat de gerechten die goed verkopen, maar waarop je winstmarge te laag is. Om dit op te lossen, moet je nadenken hoe je de kost van het gerecht naar beneden kunt krijgen (en zonder aan kwaliteit in te boeten). Wees creatief – probeer hoeveelheden of ingrediënten aan te passen. Ook leveranciers vergelijken of onderhandelen kan verschil maken.

  • Gerechten die slecht verkopen, maar…

Deze categorie omvat de gerechten die slecht verkopen, maar waarop je wel een goede winstmarge hebt. Deze gerechten wil je dus liever niet van de kaart – maar de verkoop moet wel omhoog! Wees ook hier creatief: probeer deze gerechten actief te promoten door ze bijvoorbeeld te laten opvallen op de kaart. Ook het gekende concept “suggestie van de week” kan een groot verschil maken! De prijs (beperkt) verlagen telt als laatste redmiddel.

Laat je hierbij helpen door horeca-software. Gemaakt met de beste expertise, is deze software een must-have voor de beginnende en ervaren uitbater!