Houd jij net zoveel van je werk als ik? Voordat je naar het werk gaat, moet je enkele voorbereidingen treffen. Zo moet je elke dag nagaan, of je het strijkijzer hebt uitgemaakt en alle ramen of deuren hebt gesloten. Wanneer je die heb gedaan, kun je met een gerust gevoel naar het werk. Niet alleen jouw huis moet je veilig houden, maar ook je eigen veiligheid aan het werk is zeer belangrijk. Wanneer je je veilig voelt op de werkplek, kun je je ook beter focussen op het werk en ben je productiever. Je hebt dan geen stress of angst.

Veiligheid en gezondheid zijn belangrijke, maar helaas vaak over het hoofd gezien, facetten van de werkplek. Gelukkig beginnen veel werkgevers voor hun werknemers te zorgen door bepaalde gezondheids- en beveiligingsrichtlijnen te volgen, waaronder het installeren van beveiligingssystemen op de werkplek.

Als je de veiligheidstips in acht neemt kun je ongevaarlijk en gezond blijven in een kantooromgeving. Leer jezelf over de gevaren van je werk. Leun achterover en ontspan en geef je ogen rust. Behandel je lichaam vriendelijk en ken het noodplan van je werkplek.

Heb je enkele problemen of adviezen hoe iets anders kan aan het werk, dan is het belangrijk dat je met jouw werkgever daarover praat. Als er geen beveiligingssystemen op jouw kantoor zijn geïnstalleerd, raden we je aan om het te laten plaatsen. Zo kan je jouw eigendommen beveiligen.

Enkele tips om veilig te blijven op je werkplek

1. Observeer de omgeving wanneer je aankomt op het werk. Let op anderen om je heen als je het gebouw binnenkomt. Indien mogelijk, betreed en verlaat het gebouw met collega’s zodat je niet alleen bent. Zodra iets opvalt en niet normaal lijkt, bel de politie of beveiligingsmedewerker meteen op.

2. Volg de procedures om anderen het gebouw binnen te laten, vooral als de deuren op slot zijn of een beveiligingsbadge vereist is om binnen te komen. Laat nooit onbevoegd personeel het gebouw binnen. Stuur ze in plaats daarvan naar de hoofdingang of de receptie.

3. Beveilig jouw spullen op kantoor in een afgesloten bureaula of kast. Vraag om een veilige plek om je spullen te bewaren als je die nog niet hebt.

4. Vermijd late nachten op kantoor als je de enige in de buurt bent. Vertrek met anderen die laat werken, zodat je niet alleen de donkere parkeerplaats op gaat.

5. Wanneer je de avonddienst hebt en je bent alleen, is het belangrijk dat je de deur altijd op slot doet en de telefoon op je bureau zet. Zet geen papier op de telefoon, zodat je het moet gaan zoeken. Het is belangrijk dat je ook iemand laat weten, dat je nog aan het werk bent.