Experts spreken steeds vaker hun vrees uit dat de komende jaren een grootschalige informatieoorlog kan ontstaan tussen overheden en terroristen. Steeds meer processen worden volledig geautomatiseerd en aangestuurd door middel van computers. In sommige gevallen kan dit erg gevaarlijk zijn wanneer het systeem niet onder controle is. Een voorbeeld is een kernreactor. Processen in een kernreactor worden grotendeels met behulp van computersysteem gerund. In theorie zou een terrorist het systeem kunnen hacken en zo een melt-down kunnen veroorzaken, wat een ramp kan veroorzaken vergelijkbaar met Chernobyl en Fukushima.

Belgische IS-aanhangers werkzaam bij kernreactor

Twee voormalig werknemers van een Belgische kernreactor hebben zich naar verluidt aangesloten bij IS, hoewel dit bericht niet bevestigd is door de autoriteiten. Wel is bevestigd dat de aanslagplegers van Brussel een topman van een kernreactor in België al lange tijd bespioneerden. Bij invallen werden tientallen uren aan beeldmateriaal aangetroffen waarbij de topman bespioneerd werd. Naar verluidt hadden de aanslagplegers ook plannen om een aanslag te plegen bij de kernreactor.

Risico van computersystemen en terroristen

Hacks door terroristen of vijandige overheden zijn al lang niet meer verleden tijd. De algemene opinie onder beveiligingsexperts is dat vrijwel ieder land ook beschikt over teams die in staat zijn systemen van bedrijven en overheden te hacken. Met name hacks vanuit China en Noord-Korea zijn vrij vaak geobserveerd. Waar dit vooralsnog niet tot grote gevolgen heeft geleid, is het niet ondenkbaar dat ook meer gevoelige informatie gestolen kan worden vanuit systemen. Vooral wanneer dit gebeurt door terroristen, kan dit zeer ernstige gevolgen hebben.

Hacks die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden bij bijvoorbeeld creditcardbedrijven zouden in deze zin kinderspel kunnen zijn in vergelijking met een hack bij een kernreactor of treinsysteem. De rol van informatiebeveiliging wordt met ieder jaar steeds belangrijker door de technologische ontwikkelingen en vooruitgang van de wereld. Niet alleen voor kleine bedrijven is het belangrijk om informatie te beschermen tegen hacks, voor vrijwel iedere instelling is het van groot belang.