Een goede bureaustoel aanschaffen is minder simpel dan het lijkt. In de eerste instantie zijn we geneigd te kijken naar hoe comfortabel deze zit, of hij er fraai uitziet en past bij de ruimte waarin deze wordt geplaatst. Dat het belangrijk is dat een bureaustoel lekker zit, lijkt voor zich te spreken, maar zit een bureaustoel nog steeds lekker als je er uren achtereen op zit? En hoe lang gaat de bureaustoel mee? Slechte bureaustoelen leiden tot een verkeerde zithouding. Wanneer je langdurig in een verkeerde houding zit, dan kan dit lichamelijke klachten als rugpijn, nekpijn, hoofdpijn en schouderklachten tot gevolg hebben. Dit verstoord niet alleen je werkplezier, maar heeft ook zijn weerslag op je leven buiten het werk om.
Voldoet een bureaustoel aan de normen?
Goede bureaustoelen zijn voorzien van een keurmerk. Een goede stoel kan voorzien zijn van het NEN-EN 1335 keurmerk. Wanneer een stoel voldoet aan deze Europese norm, dan kun je ervan uitgaan dat dit kantoormeubelstuk op de juiste manier is opgebouwd. Dat wil zeggen dat het is voorzien van deugdelijke armsteunen en een rugsteun, een kruisvoet waar vijf wielen aan bevestigd zijn, een gasveer en een comfortabel zitvlak. Ook kan het zo zijn dat de bureaustoel een NPR 1813 norm. Dit geeft aan dat de stoel voldoet aan de Nederlandse Praktijkrichtlijn. Een bureaustoel die voldoet aan deze norm is over het algemeen uitgebreider instelbaar dan een stoel die voldoet aan de NEN-EN 1335 norm. Ook is de maatvoering doorgaans uitgebreider, waardoor deze stoelen geschikter zijn voor mensen die niet een heel gemiddelde lichaamslengte.
Let op de materialen waarvan de bureaustoelen zijn gemaakt
Wanneer je een of meerdere ergonomische bureaustoelen wilt aanschaffen, dan doe je dit hoogstwaarschijnlijk voor een langere periode, voor meerdere jaren. Het is dus belangrijk dat een bureaustoel niet alleen aan de normen voldoet, maar ook kwalitatief goed is. Schenk daarom ook aandacht aan de materialen die zijn gebruikt voor het maken van de stoelen. Hierbij kun je denken aan de basis van de stoel. Is dit van kunststof of van sterk metaal? Voelt de stoel sterk en solide aan? Je kunt eveneens goed letten op de bekleding. Kijk hierbij naar het aantal eenheden Martindale. De zogenaamde Martindale test simuleert het natuurlijke schuren van of over een textiel. Aan de hand van het aantal toeren Martindale kun je redelijk inschatten of een stof lang meegaat. Als leidraad kun je aanhouden dat een eenheid tussen de 10.000 en 15.000 Martindale goed is voor een stoel voor thuisgebruik en dat een stof tussen 25.000 en 35.000 toeren geschikt is voor intensief gebruik op kantoor. Hoe hoger het aantal toeren, des te beter de kwaliteit van de stof.
Persoonlijke voorkeuren
Ook al voldoet een bureaustoel aan de gestelde normen en is deze kwalitatief dik in orde, dan toch kan het zo zijn dat je de stoel niet lekker vindt zitten. Ieder mens is immers anders gebouwd en de een kan de voorkeur geven aan een wat hardere zitting, terwijl de ander liever wat zachter zit. Test daarom verschillende bureaustoelen goed uit om jouw ideale stoel te vinden.
Reacties door admin