Een magazijn is een omgeving waarbij er altijd op veiligheidsrisico’s moet worden gelet. In dit artikel zoomen we in op drie specifieke maatregelen: een opgeruimd magazijn, het veilig inzetten van hulpmiddelen in een magazijn en tot slot de omgang met stellingen. Met deze drie tips zet je weer extra stappen richting een veilige werkomgeving!

 

Tip #1: Zorg voor een opgeruimd magazijn

Het lijkt zo vanzelfsprekend: een opgeruimd magazijn zorgt voor minder onveilige situaties. En het is ook nog eens een stuk fijner om in een nette werkomgeving aan de slag te gaan. Rondslingerend gereedschap, verpakkingsmateriaal wat verspreid ligt, of dozen die overal zijn opgestapeld: risico’s zoals vallen en struikelen zitten hier in een klein hoekje. Maak voor een opgeruimd magazijn gebruik van de zogenaamde ‘5S’ stappen: scheiden, sorteren, schoonmaken, standaardiseren en stimuleren & standhouden.

 

Tip #2: Zo zet je hulpmiddelen veilig in

Een palletwagen is een ideaal hulpmiddel om intern transport een stuk efficiënter te maken. Het vervoeren van goederen in een magazijn wordt hiermee een fluitje van een cent. Maar, dan moet dit transportmiddel wel op de juiste manier worden ingezet. We zetten enkele tips voor een veilige omgang op een rijtje:

  • De palletwagen mag niet te zwaar beladen zijn. Het hefvermogen van een palletwagen verschilt per soort, zorg dat je hier dus goed bewust van bent
  • Een palletwagen met rij- of parkeerrem verhoogt de veiligheid in een magazijn
  • Zorg voor regelmatig onderhoud van de palletwagen, zo voorkom je onveilige situaties
  • Tot slot: een stukje kennis. Zorg ervoor dat de medewerkers die met de palletwagens werken helemaal op de hoogte zijn van de machines

 

Wanneer er minder hefvermogen noodzakelijk is, kom je al snel uit bij een steekwagen. Voor een steekwagen gelden ook bovenstaande tips. Kennis en onderhoud zijn dus essentieel om deze hulpmiddelen veilig in te zetten in een magazijn.

 

Tip #3 Veilig werken tussen stellingen

Vooral magazijnen die in de loop der tijd zijn uitgebouwd hebben vaak onveilige hoeken. Bij magazijnstellingen zijn een aantal zaken essentieel:

  • Juiste verankering van de stellingen
  • Duidelijke aanduiding van het maximale draagvermogen
  • Aanrijdbeveiliging, zodat een stelling na een kleine aanrijding niet direct gevaarlijk beschadigd raakt
  • Een magazijn is nooit klaar. Het blijft belangrijk om de veiligheid in de gaten te houden. Laat de stellages in een magazijn jaarlijks keuren

 

Zelf nog tips voor veilig werken in een magazijn? Deel deze dan met ons in de reacties hieronder.