De letters CE in een CE-keurmerk staan voor Conformité Européenne, wat zoveel betekent dat als ‘in overeenstemming met de Europese regelgeving’. Het is een keurmerk dat op veel consumentenproducten verschijnt en geeft weer dat het product op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu voldoet aan wettelijke eisen. De producten kunnen speelgoed en elektronische huishoudelijke apparaten zijn, maar u kunt ook denken aan bouwproducten, meetinstrumenten, mobiele telefoons en liften. De markering is een bevestiging voor de koper dat het product in orde is.

Wanneer heb ik een CE-keurmerk nodig?

Als fabrikant is het belangrijk te controleren of u een CE-keurmerk nodig heeft: de fabrikant is namelijk zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en aanbrengen van het keurmerk. Indien het product buiten de EU is gemaakt dient de importeur van het product te controleren of het product voldoet aan de eisen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit geeft een globaal overzicht op productsoorten die het CE-keurmerk dienen te dragen:

  • Elektrotechnische producten (m.u.v. attractietoestellen)
  • Gastoestellen
  • Machines
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Speelgoed
  • Speeltoestellen

Voor veel bouwproducten is een CE-keurmerk ook verplicht, daarnaast moet men ook een prestatieverklaring kunnen overleggen. Let op! Een ondernemer mag géén CE markering aanbrengen op een product waarvoor dat niet verplicht is. Doet hij dit toch, geldt dit als schuldig maken aan misleiding.

Controle op de CE-markering

Er bestaan in Nederland verschillende instanties die de producten waarop een CE-keurmerk verplicht is controleert. Eerdergenoemde Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kijkt bijvoorbeeld of (onder andere) gastoestellen voldoen aan wettelijke eisen. Een product dat niet aan deze eisen voldoet krijgt geen CE-keurmerk en mag dan ook niet op de markt verschijnen.

Een CE-markering met Van Houten & Partners

Van Houten & Partners is een landelijk opererend organisatie-adviesbureau met een specialisatie in duurzaamheid, veiligheid en kwaliteitsoptimalisatie. Onze ervaring met CE-keurmerken zorgt dat u snel, planmatig en voor een scherp tarief uw certificaat kunt behalen. We werken volgens een vast stappenplan. Neem contact op met een van onze adviseurs of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.