Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens een slapeloze nacht gehad – in bed liggen woelen en geen rust krijgen of zelfs maar een minuut je ogen kunnen sluiten – en iedereen weet hoe zo’n nacht je dagelijkse routine en jouw algehele gezondheid kan beïnvloeden. Stel je nu eens voor hoe iemand zich voelt na talloze slapeloze nachten. Ze worden geïrriteerd, lijden aan hoofdpijn en voelen zich de hele dag slaperig, waardoor ze niet in staat zijn om hun dagelijkse bezigheden effectief uit te kunnen voeren. Regelmatig een goede nachtrust krijgen, is belangrijk omdat het helpt het lichaam goed te regenereren en zichzelf te herstellen, de persoon in staat stelt alert en gefocust te blijven en mentale ziekten en depressies voorkomt.

Slapeloosheid kan worden veroorzaakt door een aantal dingen, waarvan de meest voorkomende een verstoring van de normale slaapgewoonten, stress en zelfs jetlag zijn. Wanneer een van deze factoren voorkomt dat iemand een goede nachtrust krijgt, kunnen de resultaten erg ongezond zijn.

Afgezien van voorgeschreven medicijnen, zijn er ook homeopathische slaapmiddelen, natuurlijke slaappillen en ontspanningsoefeningen beschikbaar voor mensen, die moeite hebben met slapen. Deze alternatieven worden in vergelijking met vrij verkrijgbare slaappillen, die afhankelijkheid en andere schadelijke bijwerkingen voor de gebruiker kunnen veroorzaken, als gezonder beschouwd. Eén van deze alternatieven, homeopathische slaapmiddelen, is geen pil maar een vorm van lichaamsbeweging. Yoga, meditatie en ontspanningstechnieken voor de geest en de spieren kunnen helpen om slaapgebrek in verband met stress te behandelen en de persoon in staat stellen om goed uit te rusten.

Natuurlijke slaapmiddelen zijn slaapmiddelen of theeën op basis van kruiden, die ook helpen het lichaam te ontspannen en slaap te veroorzaken. De meeste slaapmiddelen op basis van kruiden bevatten verschillende ingrediënten zoals valeriaan, melatonine, tryptofaan en SAMe. Melatonine in deze middelen wordt ook vaak het ‘slaaphormoon’ genoemd omdat het een hormoon is dat van nature door het lichaam wordt aangemaakt en dat ook als een korte termijn oplossing voor slapeloosheid wordt beschouwd. Valeriaan kan, wanneer het in kleine hoeveelheden wordt ingenomen, iemand die aan slapeloosheid lijdt, helpen om een goede nachtrust te krijgen.

Het doen van oefeningen en het innemen van slaapmiddelen op basis van kruiden kunnen een beter alternatief voor mensen zijn, die moeite hebben met slapen. Het innemen van natuurlijke ingrediënten in plaats van kunstmatige slaapmiddelen is altijd beter voor het lichaam. Dus degenen die slecht slapen moeten deze natuurlijke alternatieven eerst eens uitproberen voordat ze eventueel overstappen op voorgeschreven slaappillen.