Werken op hoogte brengt meer met zich mee dan alleen het werk zelf. Of je nu thuis het dak op moet voor het leeghalen van de schoorsteen of als machinist op een kraam werkt, werken op hoogte brengt risico met zich mee en dus ook extra veiligheidsmaatregelen. Vanaf 2,5 meter boven de grond gelden extra regels omtrent de veiligheid. Naast het volgen van deze regels, zijn er onmisbare tools die het werken op hoogte veiliger maken. Welke dat zijn, lees je in deze blog.

Veiligheid staat voorop

Werken op hoogte lijkt misschien simpel, maar dat is het niet. Met alleen een ladder of steiger ben je er nog niet. Voor veilig werken op hoogte heb je meer dan dat nodig. Denk aan alle valbeveiliging om de veiligheid zo goed mogelijk te garanderen. Onder valbeveiliging kun je klimvoorzieningen, ankerpunten en markeringen scharen. Om je veiligheid zo goed mogelijk te garanderen, zorg je voor optimale valbeveiliging.

Op hoogte werken aan een gevel of aan het dak

Als je op hoogte moet werken, zijn er dingen die onmisbaar zijn. Om de ramen te lappen of de dakpannen te vervangen, en een ladder is niet voldoende, heb je een steiger nodig. Deze steiger kun je huren in verschillende vormen en maten. Ga je werk verrichten dat niet veel tijd in beslag neemt, kun je een hoogwerker huren. Zo hoef je niet de hele steiger op te zetten. Naast een steiger is het belangrijk om een helm te hebben. Ga je werk verrichten met veel geluid, kies voor gehoorbeschermers.

Klimmateriaal voor optimale veiligheid

Naast een steiger of ladder, zijn er meer tools nodig om zo veilig mogelijk te werken op hoogte. Een helm, kabelsystemen, looppaden over het dag en persoonlijke bescherming zijn onmisbaar. Onder persoonlijke bescherming wordt verstaan een harnas, vallijnen, valblokken en loopwagens. Heb je deze spullen allemaal in huis of ga je die aanschaffen, vergeet dan ook het onderhoud niet. Vallijnen en kabelsystemen moeten in optimale staat verkeren om de veiligheid te garanderen. Is dat niet het geval, kan je gevaar lopen en zelfs met de verzekering problemen krijgen.

Niet alleen de tools zijn van belang voor het goed uitvoeren van het werk op hoogte, maar ook het onderhoud en de voorbereidingen van de klus die je moet uitvoeren zijn belangrijk. Bereid je goed voor om veilig te kunnen werken op hoogte.