LED verlichting biedt veel voordelen voor zowel bedrijven als particulieren, steeds meer mensen stappen daarom ook over van type verlichting. Ook in de nieuwbouw wordt steeds meer standaard gebruik gemaakt van LED. Maar welke voordelen heeft LED nou precies tegenover verlichting zoals TL en halogeen?

De prijzen dalen

Doordat de vraag naar LED steeds groter wordt, kan er op een steeds groter wordende schaal geproduceerd worden, waardoor de prijs langzaam maar zeker steeds meer zakt. Zo wordt het weer voor steeds meer particulieren en bedrijven betaalbaar. Vooral voor bedrijven is dit interessant, aangezien zij vaak veel meer lampen moeten vervangen dan een standaard huishouden. Steeds meer bedrijven stappen daarom ook over op LED kantoorverlichting.

Het stroomverbruik ligt veel lager

Misschien wel het grootste voordeel van LED, het stroomverbruik. Dit is ook de voornaamste reden waarom mensen overstappen, u ziet namelijk gelijk in in uw energierekening dat het stroomverbruik daalt. Gemiddeld is een LED lamp tien keer zo zuinig als een halogeenlamp, het aantal lumen is hierbij ook van belang. Per lamp kan dit al een aantal tientjes per jaar schelen waardoor u de investering relatief snel terugverdiend.

De levensduur is zeer groot

De levensduur van de gemiddelde LED lamp is een stuk groter dan die van de traditionele verlichting. Zo heeft de gemiddelde LED een levensduur van 30.000 branduren, in praktijk komt dit neer op een levensduur van 5 tot 10 jaar (afhankelijk van hoeveel uren ze aan staan). Een LED lamp gaat ook gemiddeld 5 keer langer mee als een spaarlamp, u hoeft ze dus echt veel minder vaak te vervangen wat behoorlijk kan schelen in de kosten.

LED wordt minder warm

De traditionele lampen kunnen heel warm worden, dit heeft u vast wel eens gemerkt bij het verwisselen van een lamp. LED wordt daarentegen nauwelijks warm, wat een groot voordeel is. Zo is het ook een stuk veiliger voor kinderen of huisdieren bij lampen die dicht aan de grond staan.

Ze kunnen tegen een stootje

Het materiaal waarvan LED gemaakt wordt is een heel stuk steviger dan TL en halogene lampen, hierdoor gaan ze minder snel kapot en kunnen ze ook tegen een stootje. Het grote verschil met de traditionele lampen is dat LED geen gloeidraad heeft, dit is juist het onderdeel wat meestal als eerste kapot gaat. Wij nemen LED kerstverlichting als voorbeeld, deze kleine lampjes zijn zo stevig dat u er in principe mee kan gooien, ook als u er per ongeluk een keer op gaat staan zullen ze niet kapot gaan.