Ben je bezig met aanbestedingen, of denk je dat je bedrijf daar wel eens aan mee zou kunnen doen? Dan is het belangrijk te beseffen dat de kwaliteit van jouw product zeker meetelt in de onderhandelingen. Het is tegenwoordig echt niet meer zo dat de laagste prijs zal winnen. Het gaat om het plan wat je presenteert, de kwaliteit die je eerder hebt geleverd en daarbij is je reputatie dus erg belangrijk.

Bij een aanbesteding laat een bedrijf eigenlijk een aantal mensen tegen elkaar op bieden als het gaat om de opdracht. Daarmee wil hij dus dat een bedrijf zich op de juiste manier profileert naar hem toe. Laat maar zien wat je in huis hebt, is dan de boodschap. Hierdoor krijgt het bedrijf dat de aanbesteding heeft uitgeschreven sowieso een goed iemand om zijn opdracht uit te voeren.

Hoe pak je dit goed aan?

Zolang je maar beseft dat kwaliteit ook erg belangrijk is, is het goed om te weten dat de presentatie, het plan en de bijhorende prijs ook erg belangrijk zijn. Je moet dus goed inventariseren wat jouw bedrijf in dat opzicht kan. Wat zijn je goede punten en waar ben je erg goed in als het gaat om afleveren van werk? Welke vakkrachten heb je in dienst en waar zijn zij goed in? Praat ook vooral met de rest van de organisatie om een goed beeld te geven van wat jullie kunnen. Je werknemers hebben er immers ook baat bij dat de aanbesteding binnen wordt gehaald. Zorg dat je alles mooi op papier hebt staan en laat financiële adviseurs kijken naar het plan, om er ook een mooi prijskaartje aan te geven.

Prijs versus kwaliteit

Bij een aanbesteding is het echt niet zo dat de prijs heel bepalend is. Het is zeker ook belangrijk, maar niet alleen de prijs speelt een rol. Het is ook de reputatie die je hebt als bedrijf en je plan met de aanbesteding. Een goed voorbeeld is met een deel van een spoortraject. Hoe vaak wil je er treinen laten rijden, wat is je visie op het op tijd laten rijden van de treinen en hoe ga je problematiek verhelpen? Als deze dingen zijn net zo belangrijk als de prijs die je vraagt voor je dienst.