Ons gehoor is van bijzonder groot belang, dat spreekt voor zich. Het is dan ook vanzelfsprekend dat we er steeds alles aan willen doen om deze zo optimaal mogelijk te beschermen. Om dit te kunnen realiseren zal je gebruik willen maken van een bepaalde vorm van gehoorbescherming. We maken op dit vlak een onderscheid tussen twee verschillende mogelijkheden. Zo is er universele, maar ook maatwerk gehoorbescherming. Deze laatste mag dan in de praktijk een stukje duurder zijn, je kan er ook mee rekenen op heel wat interessante voordelen. Wil jij er ook zeker van zijn dat je de beste gehoorbescherming gaat kopen? Hou dan absoluut rekening met de tips die worden gegeven in dit interessante artikel! 

Tip 1: Hou rekening met de uitstraling van je gehoorbescherming 

In eerste instantie is het zo dat mensen op de werkvloer er graag zo goed mogelijk willen uitzien. Omwille van deze reden vinden ze het vaak alles behalve fijn om echt goed zichtbare gehoorbescherming te moeten dragen. Geldt dat ook voor jou? In dat geval kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te maken van otoplastieken. Het gaat hierbij om een vorm van gehoorbescherming welke op maat is gemaakt en in het oor zelf kan worden aangebracht. Zo hoef je geen rekening te houden met het dragen van grote oorkappen!

Tip 2: Wees aandachtig voor het draagcomfort

Binnen verschillende sectoren dient gehoorbescherming nagenoeg de hele dag door te worden gedragen. Het spreekt voor zich dat het dan ongelofelijk belangrijk is dat de gehoorbescherming zo optimaal mogelijk aansluit op de ooropening van de drager. Ook dit is een belangrijke reden om te kijken in de richting van otoplastiek. Het laatste wat je namelijk wil is gehoorbescherming dragen welke er regelmatig uitvalt of bijvoorbeeld erg vervelend op het hoofd zit. Hou er bij het dragen van bijvoorbeeld oorkappen ook rekening mee dat de oren snel kunnen beginnen zweten. Zeker in de zomer kan dit het draagcomfort beïnvloeden. 

Tip 3: Hoeveel budget heb je voor handen?

Moet je zelf instaan voor het kopen van jouw gehoorbescherming? In dat geval is het ook altijd belangrijk om jezelf de vraag te stellen welk budget je daarvoor beschikbaar hebt. Dit lijkt op het eerste zicht misschien een beetje overbodig, maar dat is het zeker niet. Op maat gemaakte gehoorbescherming zoals otoplastieken mogen dan wel comfortabel en kwalitatief zijn, ze zijn ook duurder in vergelijking met universele gehoorbescherming. Heb je dus met andere woorden slechts een beperkt budget beschikbaar? Dan is het alsnog mogelijk dat je aangewezen zal zijn op het bestellen van universele gehoorbescherming. 

Tip 4: Bekijk welke filters je mogelijks nodig kan hebben

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het absoluut niet zo dat gehoorbescherming alle geluiden uit de omgeving moet zien te dempen, integendeel. Het gaat hierbij namelijk uitsluitend om geluiden die schadelijk kunnen zijn voor het gehoor. Verschillende andere geluiden mogen door de gehoorbescherming niet worden gedempt. Het gaat hierbij om:

  1. Mogelijke alarmsignalen die op de werkvloer hoorbaar dienen te zijn; 
  2. Eventuele gesprekken die vereist zijn met andere werknemers op de werkvloer; 

Om bovenstaande mogelijk te maken dient er gebruik te worden gemaakt van bepaalde filters. Deze zijn beschikbaar bij otoplastieken gehoorbescherming. Door gebruik te maken van één van deze filters kan ervoor worden gezorgd dat de gehoorbescherming van jouw keuze als het ware perfect kan worden afgestemd op de eisen waar jij over beschikt. Voor advies op maat over gehoorbescherming of het beschermen van uw gehoor, kunt u dag en nacht terecht op Audinc.nl.