Een transportband is veel gebruikt hulpmiddel om producten van punt A naar punt B te kunnen vervoeren. Hierbij kan tevens onderscheid worden gemaakt tussen een mobiele transportband en een vaste transportband. Vaak wordt afhankelijk van de situatie bepaald welke transportband het meest geschikt is. 

Een transportband in de havens

Veel bedrijven transporteren hun vracht door middel van grote vrachtschepen. Deze vrachtschepen moet vervolgens in de grote havens aanmeren. Het kost echter behoorlijk wat geld om een x aantal dagen te moeten verblijven in een haven. Hierdoor is het belangrijk dat de vracht zo snel mogelijk kan worden gelost, zodat het schip weer kan vertrekken. Om dit zo snel mogelijk te verlopen kiezen veel partijen ervoor om een mobiele transportband te huren. Dit komt omdat de aanschaf van zo een machine niet opweegt tegen de prijs dat een schip een dag langer in de haven moet blijven liggen. Mocht dit eenmalig zijn dan is het verstandig om een mobiele transportband te huren, maar moeten er dagelijks vele ladingen worden gelost, dan is het ook mogelijk om een transportband te kopen. Dit zal je op langere termijn gemakkelijker kunnen terugverdienen. 

Transportband voor in de landbouw 

In de landbouw wordt een transportband ook veelvuldig gebruikt om de producten zo snel mogelijk te kunnen vervoeren. Vooral in het hoogseizoen is het belangrijk dat alles op het juiste moment wordt vervoerd naar de leveranciers. Dan moet er in soms in een korte periode heel veel werk worden verzet. Om dit te kunnen bewerkstelligen is het inzetten van een mobiele transportband een veelgebruikt hulpmiddel om de grote hoeveelheden producten zo snel mogelijk te kunnen vervoeren. 

Transportbanden in de industrie 

In de industrie worden tevens vaak transportbanden gebruikt. Deze transportbanden zijn vaker in tegenstelling tot in de havens of landbouw juist vaste transportbanden. Dit is omdat de werkzaamheden altijd op exact dezelfde locatie worden uitgevoerd, terwijl dit in de landbouw of in de havens juiste per keer kan verschillen.