Wat je direct opvalt, wanneer je bij bedrijven komt, is dat er veel rollenbanen worden gebruikt. Dat doet men niet zonder reden. Rollenbanen worden op de eerste plaats zoveel gebruikt om de loopafstanden binnen het bedrijf te verkleinen. Ook zijn rollenbanen van belang om te voorkomen dat er te lang een voorwerp getild moet worden. Veel werknemers waren in het verleden ziek thuis. Ze waren door het tillen van producten door hun rug gegaan. Om dit te verhelpen heeft men naar hulpmiddelen gezocht. Dat is bereikt door onder andere, indien het mogelijk is, rollenbanen te gebruiken. Nu plaatst een werknemer het product op de rollenbaan en duwt het naar de losplaats. Omdat de rollenbaan wat schuin afloopt, zal het voorwerp, nadat het een klein duwtje heeft gehad vanzelf doorrollen naar de losplaats. Dat er nu veel minder klachten zijn van de werknemers en dus ook minder rugklachten is dat een goed resultaat voor de werknemer en werkgever.

Er zijn veel verschillende rollenbanen die gebruikt worden.
Rechte rollenbanen. Deze soort rollenbanen worden vast opgesteld. Ze lopen een beetje schuin af naar de losplaats. De werknemer geeft, nadat hij het product op de baan heeft geplaatst, een klein zetje. Het product zal dan uit zichzelf naar de eindbestemming voortbewegen. Je hebt ook vaste rollenbanen die elektrisch worden aangedreven. Hierbij hoef je het product dus geen duwtje te geven. Zodra het op de rollenbaan is geplaatst, zal het voortbewegen. Bij een dergelijke rollenbaan moeten de draaiende delen goed zijn afgeschermd. Je moet er niet aan denken dat je met je handen tussen de rollen komt. Ook je kleren mogen er niet tussen komen. Er zouden anders daardoor grote ongelukken kunnen plaatsvinden.
Telescoop rollenbanen. Deze soort rollenbanen worden vooral gebruikt voor het laden en lossen van containers. Je kunt deze rollenbanen in hoogte verstellen en je kunt ze langer en korter maken. De telescoop rollenbanen kun je tot in de container laten lopen. De loopafstanden worden daardoor extra klein. De aanschafkosten van een dergelijke rollenbaan is gering. Ze worden vooral door de bedrijven gebruikt die veel laad- en loswerk hebben.
Harmonica rollenbanen. Indien een bedrijf veel laad- en loswerk heeft op verschillende plaatsen in het bedrijf moet een rollenbaan daarvoor geschikt zijn. Een rollenbaan mag nooit te kort zijn. Het kan ook voorkomen dat producten om een hoek moeten worden gelost of geladen. Voor deze manier van laden en lossen kan een harmonica rollenbaan worden toegepast. Door de harmonica constructie kan de rollenbaan langer en korter worden gemaakt met of zonder een bocht. Wanneer een harmonica rollenbaan is uitgetrokken, heeft hij een lange vervoersmogelijkheid. In veel gevallen zal een dergelijke rollenbaan elektrisch worden aangedreven. Sjouwen van producten is hierbij overbodig geworden. Wanneer hij niet wordt gebruikt kan hij vrij compact worden opgeborgen.

Elektrisch aangedreven rollenbanen moeten met een vaste regelmaat worden gecontroleerd. Het werken met een elektrisch aangedreven rollenbaan moet namelijk ten alle tijden voorkomen dat er lichamelijk letsel kan onstaan. De ronddraaiende delen moeten goed zijn afgeschermd. Daarom is een keuring zo belangrijk. Rollenbanen moeten over het algemeen voorkomen dat er rugklachten kunnen ontstaan maar moeten geen ander letsel aan kunnen brengen.