Het kopen via internet neemt jaarlijks explosief toe. De wijze van betalen is hierdoor de afgelopen jaren veranderd. Online afrekenen is eenvoudig, snel en veilig en algemeen geaccepteerd. Het gebruik van de papieren acceptgirokaart neemt door de voortgaande opmars van internetbankieren jaarlijks af. Aanvankelijk zou de papieren acceptgiro per 1 januari 2019 definitief van het toneel verdwijnen, maar deze datum is door de banken nog even uitgesteld. Er komt echter een keer een einde aan de klassieke acceptgiro. De hoogste tijd voor bedrijven om afscheid nemen van de acceptgiro in de plannen op te nemen en deze betaalwijze te vervangen voor de digitale acceptgiro.

De papieren acceptgiro vervangen door de online acceptgiro

De aloude acceptgiro werd in 1977 geïntroduceerd als ponskaart en transformeerde nadien tot het huidige, gele betaaldocument. Sinds 1995 daalt het aantal betalingen met de papieren acceptgiro. Waar het aantal traditionele acceptgirobetalingen in 2006 nog op 174 miljoen lag, was dit in 2016 geslonken tot 19 miljoen. Factoren als een toenemende populariteit van de machtiging met automatische incasso, het internetbankieren, de opkomst van de veilige betaalmethode iDEAL en het gemak van de digitale acceptgiro liggen hieraan ten grondslag. Betalen zonder papieren acceptgiro is vandaag de dag heel goed mogelijk. Sterker nog, er zijn diverse uitstekende digitale alternatieven voor facturatie en inning, zoals AcceptEmail, DigiAccept, online giro (Buckaroo) en achteraf betaalmethodes als AfterPay en Klarna.

De online acceptgiro heeft vele voordelen

De overstap van papier naar digitaal innen per acceptgiro binnen een bedrijf vraagt een goede interne en externe communicatie. Draagvlak is essentieel. Afscheid nemen van de acceptgiro en switchen naar de digitale variant biedt bedrijven vele voordelen. Het is een klantvriendelijke, eenvoudige en milieuvriendelijke betaalwijze, waarbij wordt bespaard op portokosten en papier. Bovendien leidt het tot een snellere betaling van klanten. Het scheelt werk en kosten. Variabelen als het betalingskenmerk, de naam en het rekeningnummer zijn ook op online acceptgiro’s al ingevuld, zodat de consument geen fouten kan maken bij het overboeken.

Eenvoudig, veilig en snel digitaal betalen

Er zijn goede digitale alternatieven om het afscheid nemen van de acceptgiro binnen uw bedrijf te rechtvaardigen. De banken en Betaalvereniging Nederland adviseren het papieren betaalmiddel te vervangen door de digitale acceptgiro. Bij AcceptEmail of DigiAccept ontvangt de klant de factuur in zijn mailbox, waarna hij of zij met enkele muisklikken via iDEAL kan betalen. Het zijn snelle, gemakkelijke en veilige betaalmethodes, net als de online giro van Buckaroo en de betaalmethodes achteraf Klarna en AfterPay.